Rijst met menselijke genen zal binnenkort in Kansas worden geteeld.
Rijst die bewerkt is om menselijke genen te bevatten, zal voor de eerste keer buiten worden geteeld in plaats van in het laboratorium, waardoor het een stap dichter bij commerciële productie komt, volgens The Washington Post.
Rijst die bewerkt is om menselijke genen te bevatten, zal voor de eerste keer buiten worden geteeld in plaats van in het laboratorium, waardoor het een stap dichter bij commerciële productie komt, volgens The Washington Post.
De genen die het in Californië gevestigde biotechnologische bedrijf Ventria Bioscience in rijst heeft gespoten, maakt het de plant mogelijk een bacterie bestrijdende proteïne te produceren, die ook in moedermelk en speeksel wordt gevonden.
"We kunnen je kinderen met diarree echt helpen sneller beter te worden", zei Scott E. Deeter, de directeur en CEO van het bedrijf, in een uitleg over het product.
Maar veel consumentengroepen maken zich zorgen dat de gemanipuleerde rijst meer schade dan goed doen zal doen. Genetisch gemodificeerde planten hebben een geschiedenis van hun velden te verlaten en andere planten te verontreinigen, merkten critici op, en het zal moeilijk zijn de hoeveelheid menselijke proteïnen te controleren, die mensen met opzet of per ongeluk innemen. "Dit is geen product dat iedereen zou willen consumeren", zei Jane Rissler, van de Union of Concerned Scientists, tegen de Post. "Het is onverstandig om in de openlucht medicijnen in planten te produceren".
Een onderzoek in Peru, gesponsord door Ventria Bioscience, toonde aan dat kinderen met ernstige diarree anderhalve dag sneller herstelden, wanneer ze vloeistoffen innamen die de proteïnen bevatten. Maar dit maakt de rijst niet tot het "ultieme middel" voor de bestrijding van diarree in ontwikkelingslanden, zeggen experts. "Er is geen garantie dat het publiek dit zal gebruiken in armere landen; de octrooikwesties hebben altruïstische biotechnologie toepassingen al eerder verhinderd", merkte Worldwatch Institute onderzoeker Brian Halweil op.
En volgens Halweil’s collega, Danielle Nierenberg, pakken de meeste van deze gentech bewerkte variëteiten niet de basisproblemen van armoede en ziekte aan. Ieder jaar sterven meer dan een miljoen baby's en kinderen aan ziekten, die geassocieerd zijn aan ondeugdelijke drinkwater en sanitaire voorzieningen, en honderden miljoenen mensen zijn "verzwakt" door ziekte, pijn en ongemak schreven de auteurs David Satterthwaite en Gordon McGranahan in het Worldwatch’s State of the World 2007rapport.
"In plaats van deze producten aan arme consumenten op te dringen, die niet het financiële vermogen hebben om "nee" te zeggen tegen genetisch gemodificeerde planten, zou het geld dat geïnvesteerd is in de ontwikkeling van deze gewassen naar andere doelen moeten gaan, zoals het verstrekken van schoon water en sanitaire voorzieningen om de ziekten te voorkomen, waarvoor deze gewassen worden gemaakt", zegt Nierenberg.
Bron: Zaplog.nlen Worldwatch.org
Tidak ada komentar:
Posting Komentar