Eén van de meest effectieve biologische wapens tegen kanker is, zoals met veel gezonde producten, iets waar we juist niet meer genoeg van binnenkrijgen. Verschillende studies hebben aangetoond dat het mineraal selenium een effectief middel is in het bestrijden van verschillende soorten kanker.
Er zijn maar weinig mensen die de aanbevolen dosis van 200 microgram per dag binnenkrijgen. Volgens het boek Disease Prevention and Treatment van de Life Extension Foundation krijgen de meeste mensen tegenwoordig slechts (hooguit) tussen de 60 en 100 microgram per dag binnen uit hun voedsel. Seleniumsupplementen kunnen dit tekort echter aanvullen.
Selenium in de geneeskunde
Selenium werd voor het eerst in de geneeskunde gebruikt als een middel tegen roos, maar tegenwoordig weten we veel meer over dit mineraal. Onderzoek wijst uit dat selenium de aanmaak van vrije radicalen in het lichaam blokkeert, vooral als het samen met vitamine C, vitamine E en bètacaroteen wordt ingenomen. Vrije radicalen kunnen het DNA beschadigen, waardoor er degeneratieve veranderingen in de cellen plaatsvinden. Deze veranderingen leiden tot kanker.
Selenium tegen kanker
Selenium houdt ook de reproductie van beschadigde DNA-moleculen tegen. Met andere woorden, selenium stopt de ontwikkeling van tumoren. “Het draagt bij aan het afsterven van (pre-)kankercellen. Deze afbraak begint voordat de cellen zich vermenigvuldigen, en stopt de kanker dus al voordat deze is begonnen”, zegt Dr. James Howenstine in A Physician’s Guide to Natural Health Products That Work.
Selenium maakt chemotherapie veiliger en effectiever
Naast het voorkomen van de ziekte helpt selenium ook bij het terugdringen ervan bij kankerpatiënten. Volgens de Life Extension Foundation kan het gebruik van selenium in combinatie met vitamine A en E tijdens chemotherapie de giftigheid van eventuele chemotherapie-medicijnen verminderen. Het mineraal helpt ook “de effectiviteit van de chemokuur te verhogen, terwijl het de schade aan goede cellen terugdringt; de therapie wordt dus meer een ‘selectief vergif’”, aldus Patrick Quillin in Beating Cancer with Nutrition.
Een onderzoek door Dr. Larry Clark van de Univerity of Arizona uit 19962 liet zien hoe effectief selenium kan zijn in de bescherming tegen kanker. Uit zijn onderzoek onder 1300 ouderen, van wie de ene helft selenium en de andere helft een placebo kreeg, bleek dat het aantal kankergevallen in de eerste groep met 42 procent afnam in vergelijking met de controlegroep. Ook werd het aantal personen in de eerste groep, dat door kanker overleed, bijna gehalveerd.
Selenium beschermt tegen allerlei soorten kanker, maar het helpt vooral tegen prostaat-, darm- en longkanker. In het blad Miracle Cures noemde Jean Carper Dr. Clark’s bevindingen een “unieke studie naar kankerbehandelingen” die “de achtbaarheid voor het gebruik van supplementen tegen kanker behoorlijk heeft opgeschroefd”.
Selenium bijna niet meer in ons voedsel
Hoewel een extreme hoeveelheid aan selenium giftig is, heeft onderzoek uitgewezen dat de meerderheid van de bevolking niet genoeg van dit essentiële mineraal binnenkrijgt, eenvoudig omdat het niet meer in onze bodem zit.
Hoe kunnen we onze inname dan verhogen?
Er zijn een paar goede voedingsbronnen: het zit bijvoorbeeld in champignons, eierdooiers, zeevruchten, gevogelte, nieren, lever en spiervlees. Ook verschillende soorten groenten, waaronder knoflook, uien, broccoli, asperges en tomaten, maar ook meergranen producten en zaden bevatten selenium…. maar niet voldoende!
Een nadeel is namelijk dat de hoeveelheid selenium in groenten en zaden afhangt van de hoeveelheid in de grond. Daarom is het voor de gemiddelde consument moeilijk om te weten, hoeveel van het mineraal er eigenlijk wordt ingenomen.
Woonplaats en productieproces van grote invloed op onze voeding
“De hoeveelheid selenium in ons voedsel hangt grotendeels af van de hoeveelheid vulkanische as in de grond, waarin het wordt verbouwd, waarbij grotere hoeveelheden vulkanische as voor grotere hoeveelheden selenium zorgen. Grond dat door zeewater geïrrigeerd is, bevat ook hogere gehalten selenium”, schrijft Sue Gebo in What’s Left to Eat. Het Aziatische voedsel bevat bijvoorbeeld vier maal zoveel selenium als het gemiddelde Westerse voedsel.
Nog een reden waarom het moeilijker is om meer selenium binnen te krijgen is het productieproces, waar het voedsel doorheen gaat voordat het in de winkel komt te liggen. Zo zegt Mindell dat er bij de productie van witte bloem een groot deel selenium uit de tarwe verloren gaat. Een manier om meer selenium in je dieet te krijgen, is het eten van organisch geteeld voedsel, waarvan sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat het meer selenium, bètacaroteen en vitamine E bevat.
Seleniumsupplementen
Een veel betere manier om je selenium-inname te verhogen, is daarom het toevoegen van supplementen aan je normale dieet. Mindell is vóór het gebruik van supplementen: “Het innemen van seleniumsupplementen is, naast het eten van voedsel dat rijk is aan selenium, een goede bescherming tegen ziekte.” Als je liever geen pillen slikt, heeft Dr. Andrew Weil nog een goede tip: het eten van één paranoot – afkomstig uit de seleniumrijke gronden van centraal Brazilië! – bevat 120 micogram selenium. Dat komt al dichter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 microgram…
Beter humeur
Volgens de redacteuren van FC&A Medical Publishing heeft selenium nog een ander positief effect: het verbetert de gemoedstoestand. Zij schrijven: “Mensen die niet genoeg voedsel met selenium eten, zijn vaak chagrijniger dan mensen met een hoge inname, volgens recent onderzoek.”
Hier is een link waar je goedkoop aan deze en andere supplementen (A-merken) kunt komen: Promo.fabules.nl/product
Bron: Earth-matters.nl
Tidak ada komentar:
Posting Komentar