Terwijl westerse vakantiegangers zich opmaken om deze zomer veel tijd buitenshuis door te brengen, leggen veel mensen alvast een voorraad zonnebrandcrème aan in de hoop hun lichaam te beschermen tegen de zon. Wetenschappers van de Universiteit van Missouri ontdekken echter dat zonnebrandcrème eigenlijk helemaal niet zo veilig is.
Dr. Yinfa Ma toont in een studie namelijk aan dat zinkoxide in zonnebrandcrème, na blootstelling aan zonlicht, een chemische reactie ondergaat, die instabiele moleculen of vrije radicalen door het lichaam kan verspreiden. Vrije radicalen binden zich aan andere moleculen, maar kunnen tegelijkertijd DNA of cellen beschadigen. Dat kan leiden tot een verhoogd risico op huidkanker.
UV-licht
Hoe langer zinkoxide wordt blootgesteld, hoe groter het risico op schade aan menselijke cellen, zo ontdekte Ma. “Zinkoxide kan vrije radicalen produceren wanneer het wordt blootgesteld aan ultraviolet zonlicht,” zei Ma. “Die vrije radicalen kunnen cellen doden.” Zelfs wanneer cellen worden blootgesteld aan zichtbaar licht raken ze beschadigd door blootstelling aan zinkoxide.
Zinkoxide is een ingrediënt in zonnebrandcrème, dat schadelijk UV-licht tegenhoudt. Wanneer de nanodeeltjes in zinkoxide UV-licht absorberen, ontstaan elektronen die instabiele vrije radicalen kunnen produceren. Die beschadigen op hun beurt als parasieten andere moleculen.
Vroeg stadium
In januari 2009 publiceerden Ma en zijn collega’s hun eerste onderzoek naar zonnebrand in het Journal of Nanoparticle Research. Ma treft momenteel voorbereidingen om zijn laatste onderzoek te publiceren in het tijdschrift Toxicology and Applied Pharmacology. Een publicatiedatum is nog niet bekend.
Ma merkt op dat meer onderzoek nodig is om onweerlegbaar bewijs te leveren. Het onderzoek naar zinkoxide bevindt zich nog in een vroeg stadium.
Meerdere producten
Zinkoxide wordt naast zonnebrandcrème ook gebruikt in vele alledaagse producten, waaronder kunststoffen, verf, zalf en kit.
Bron: Phys.org
Tidak ada komentar:
Posting Komentar