HERDERS OP KRUISTOCHT
Zoals op de foto, zo is de titel: dit is een profetische verklaring!
Chris, Philip en Roelof (v.l.n.r.) strijden vreedzaam tegen de bezuinigingen die hun vak bedreigen
De drie Gelderse schaapsherders Chris Grinwis, Philip Vaartjes en Roelof Kuipers trekken met 400 schapen door het bos bij Niersen. Ze begonnen donderdagochtend vroeg in Epe aan hun acht dagen durende protesttocht. Hun eindbestemming ligt in Arnhem.
De mannen zitten financieel in het nauw en willen op deze manier aandacht vragen voor hun nijpende situatie. „We voelen ons echt bedreigd door alle bezuinigingsmaatregelen”, aldus Grinwis. Ze zijn bang dat hun vak over een aantal jaar niet meer bestaat. De drie treden in de voetsporen van Willem Koestapel (1874-1961), de laatste herder die in Nederland nog echt rondtrok. Gisteren liepen de herders door Apeldoorn. De mannen hopen komende week in Arnhem aan te komen.
Op 1 juni moeten ze aankomen op hun eindbestemming - Arnhem
De vijftien zelfstandige herders die Nederland nog heeft, zijn volgens het praktijknetwerk daarometenweschaap.nlvrijwel failliet. Het Rijk stopt met een aantal subsidies en onderhandelingen tussen het Rijk en de provincies over een nieuwe vergoedingsregeling verlopen stroef. Daarnaast huren natuurorganisaties vanwege de crisis steeds minder vaak een herder met een kudde in om gebieden te begrazen. Ze kiezen liever voor mechanisch maaien, omdat dat goedkoper is.
Biodiversiteit
De herders die de handen ineen hebben geslagen, Chris Grinwis, Philip Vaartjesen Roelof Kuipers, zijn alledrie trekkende herders. Hun schapen worden ingezet om grote natuurgebieden te begrazen en te bemesten, wat voor veel biodiversiteit en een rijke grond zorgt. De drie zijn zelfstandige ondernemers in Gelderland. Ze hoeden de schapen niet alleen van gebied naar gebied, maar zorgen ook voor een stal in de wintermaanden, scheren de schapen en zorgen voor een fokprogramma. Ook hebben ze veel kennis van natuurbeheer en ecologie.
Schoonebeeker
De herders zijn niet alleen bang dat hun ambacht overbodig wordt, maar ook dat de speciale soort schaap, die voor dit werkt wordt gebruikt, de Schoonebeeker, en het speciaal gefokte hondenras, Altdeutsche Hütehunde, zullen verdwijnen. Daarnaast is mechanisch maaien volgens de herders slecht voor de biodiversiteit in de natuur.
De tocht van Epe naar Arnhem gaat via oude herdersroutes over de Veluwe en wordt in zes etappesgehouden. Op maandag, Tweede Pinksterdag, is er een rustdag. De herders geven dan in natuurgebied Het Leesten bij Apeldoorn demonstraties over hun werk.
Bron: Nos.nl
Tidak ada komentar:
Posting Komentar