Zeldzame Venusovergang zichtbaar bij zonsopkomst 6 juni 2012











De Venusovergang duurt in totaal zes uur



De planeet Venus schuift woensdag 6 juni 2012 voor de zon langs. Deze gebeurtenis, een Venusovergang, is vanaf de aarde te zien als een kleine zonsverduistering. Zo'n verschuiving is sinds het begin van onze jaartelling slechts 26 keer voorgekomen. 

De laatste verschuivingwas in 2004, relatief recent. Volgens Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht duurt het tot 2117 voordat er weer een Venusovergang te zien is.

Afstand
Voor een overgang die vanaf de aarde zichtbaar is, moeten Venus en de aarde op één lijn staan met de zon. Venus passeert de zon door zijn elliptische baan vaker aan de onder- of bovenkant.

In plaats van de maan schuift Venus voor de zon langs. De maan kan tijdens een zonsverduistering de zon volledig bedekken. Het verschil in grootte wordt gecompenseerd door de onderlinge afstand. Venus vormt slechts een zwarte stip op de zon, doordat de afstand tot de zon vele malen groter is.

Filter
In totaal duurt de overgang zes uur, waarvan het laatste deel rond half zes 's ochtends te zien is in Nederland. In verband met de zonsopkomst is de overgang ongeveer anderhalf uur lang waarneembaar vanuit Nederland.
Een kijker met een speciaal filter laat uitbarstingen en gasstromen op de zon zien. Bij slechte weersomstandigheden is de Venusovergang via internette zien.


Bron: Elsevier.nl 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar