We leven in een tijd van grote omwentelingen. Vandaag in de kijker:
· Spaargeld is niet meer veilig in Spanje (ook bij ons niet)
· De tijd voor strategische shortposities wordt stilletjes aan rijp
· Bitcoin presteert: rendement van +48% in 6 maanden
Start van de Spaanse bankvakantie
Het Nederlandse programma EenVandaag bracht vorige week vrijdag een item over Spaanse bejaarden, die niet meer bij hun spaargeld kunnen en protesten organiseren tegen de bank. De bejaarden zeggen bedrogen te zijn geweest bij het kopen van spaarproducten, waarbij onmiddellijke opvraagbaarheid werd beloofd, maar die in werkelijkheid vele jaren kunnen worden vastgehouden door de bank.
Dit is het soort fenomeen dat we de komende jaren nog veel zullen zien, ook in Vlaanderen en Nederland - want onze banken zijn au fond niet sterker dan de Spaanse!
Wanneer begint het shortseizoen?
Ik zeg het sinds april dit jaar: volgens mij zijn de globale markten (met uitzondering van zwak Europa) bezig met het vormen van een complexe top, en ik verwacht een correctie of crashin de tweede helft van het jaar.
De belegger kan hiervan profiteren door strategisch short te gaan op een aantal aandelen.
De fundamentals: zwak
Van de kortetermijnrally die ik begin deze maand meende te zien, is nog niet zo veel in huis gekomen, hoewel een hertest van de 1400-top in de S&P500 nog steeds goed mogelijk is.
Laten we even een paar feiten over de markten bekijken. Zijn de markten inderdaad zo zwak, dat ze zelfs met een stimuluspakket zouden kunnen gaan dalen?
Wel ja, daar lijkt het op: er komen de laatste tijd verschillende alarmerende signalen uit de grootste economische centra:
· De consumentenverkoop in de V.S. gaat achteruit
· Slechts 23% van de Amerikaanse bedrijven plannen om mensen in dienst te nemen in de komende 6 maanden (t.o.v. 39% begin april)
· De grote droogte in de V.S. zorgt voor sterk stijgende maïs-, sojaprijzen. Dit zal het consumptiebudget van Joe Sixpack aantasten
· Japanse bestellingen voor machines (belangrijke indicator voor bedrijfsinvesteringen daalden met 14,8% (t.o.v. een verwachte daling van 2,6%)
Technische indicatoren
Ook vanuit technisch perspectief valt er één en ander te zeggen in het voordeel van een aankomende correctie of crash.
Doug Short publiceerde een langetermijngrafiek, waaraan te zien is dat de S&P nog steeds 40% overgewaardeerd zou zijn ten opzichte van de historische trend:
Verder zien we dat er ook een 'bearish crossover' zit aan te komen (50-daags gemiddelde gaat onder het 200-daags gemiddelde) op de S&P 500:
Het was deze bearish crossover, die in 2008 het begin van de grote crash signaleerde. Ondertussen hebben er al twee dergelijke crossovers plaatsgevonden, waarvan eentje vals alarm was, en waarvan de andere de -19% minicrash van augustus 2011 signaleerde.
Over de mogelijkheid van meer stimulus
Natuurlijk is er de kans op een nieuwe grootschalige stimulus van de Federal Reserve, die de markten omhoog kan duwen. Net deze week nog stelde Ben Bernanke in zijn gebruikelijke vaagheid dat de Fed 'klaar staat' om nieuwe stimulus te gebruiken, maar legde geen concreet plan op tafel. En zelfs als de stimulus er komt, is het mogelijk dat het medicijn deze keer niet werkt, net zoals een drugsverslaafde na zijn laatste shot plots géén nieuwe high krijgt.
De vraag is dus niet alleen òf Bernanke binnenkort zijn groot stimuluspakket zal lanceren, maar ook of het veel verschil zal maken als hij het doet…
Er zijn analisten die stellen dat het niet veel zal uitmaken, omdat QEI eigenlijk nooit gestopt is - we leven al in een omgeving van ZIRP-permastimulus, en in zo'n omgeving zijn markten afwisselen manisch en dan weer depressief. (ZIRP = nulrentebeleid van de Fed)
Anderen stellen dan weer dat de Fed door haar vage uitspraken telkens doelbewust hoop creëert, waardoor de markten toch omhoog worden geduwd. Om de inflatie enigzins in toom te houden, wordt grootschalige stimulus pas gelanceerd als de pijn in de markten groot genoeg is, bijvoorbeeld als de S&P zo'n 15 à 20% gedaald is (zie hier).
Tot die laatste groep behoort Graham Summers, die onderstaande grafiek publiceerde. In het blauw zie je de ongewijzigde S&P-index, in het rood zie je de S&P waarvan telkens de 'hoop-dagen' vanaf zijn getrokken, de 24 uur vóór een nieuwe aankondiging van de Amerikaanse centrale bank.
Dit is aardig bewijsmateriaal dat laat zien hoe de markten inderdaad hoog (high) blijven op de 'hopium' van Ben Bernanke.
Summers wijst ook op de woordenvan mister Bernanke himself, in het voorjaar van 2011, in reactie op de vraag waarom QE3 nog niet gelanceerd was:
"De overwegingen worden op dit punt minder aantrekkelijk. De inflatie is gestegen, en de inflatieverwachtingen zijn ook wat hoger. Het is niet duidelijk dat we grote verbetering in jobcreatie kunnen zien zonder bijhorend risico op inflatie."
Tot nog toe kwamen de interventies van de Fed er telkens als de inflatie wat afgekoeld was door deleveraging in de markten (een verkoopsgolf, m.a.w.). ZeroHedge publiceerde daar een tekenende grafiek over. De rode lijn is de inflatie:
Maar goed, het kan dat de stimulus er toch komt, na de Fed-speech in augustus of ervoor. In dat geval is het shorten van de markt een contraire strategie, gericht op het geval dat de stimulus niet langer het beoogde effect creëert.
En als de markten toch opnieuw omhoog zouden gaan in antwoord op nieuwe stimulus, zullen onze long-goudposities daar zeker van profiteren.
Concreet: op welke aandelen short gaan?
De aandelen die ik concreet op het oog heb, zijn voorlopig een paar Amerikaanse banken, en mogelijks de S&P index op zijn geheel. Ik doe hier nog meer research over en hou je op de hoogte.
Wat betekent een beurscrash voor de goudmijnen?
Als de beurzen sterk gaan dalen, vermoed ik dat de goudmijnen ook klappen zullen krijgen. Dit scenario is bijvoorbeeld mogelijk:
Wel zullen in zo'n scenario de goudmijnaandelen, samen met de goud- en zilverprijzen, veel sneller (en veel spectaculairder) herstellen dan alle andere aandelen. Een beurscrash zal de centrale banken immers nopen tot extreme stimulusmaatregelen, waardoor de vrees voor inflatie wereldwijd zal oplaaien.
Ik blijf erbij dat zelfs tegen de huidige koersen de goudmijnen sterk ondergewaardeerd zijn. Deze grafiek, de HUI gedeeld door de S&P 500, illustreert waarom:
Maar in de tussentijd kunnen we koersgeweld zien, ook flink neerwaarts koersgeweld.
Blijf psychologisch gezond door:
· Het grootste deel van je vermogen volledig buiten het banksysteem om aan te houden
· Je algemene aandelenposities beperkt te houden (max. 10 à 20% van het vermogen)
· Op de goudroyalties te focussen, die vertonen minder volatiliteit
De reden waarom ik ondanks de volatiliteit toch wat goudmijnen aanhoud in mijn portefeuille, is omdat ze een spectaculaire hefboom kunnen bieden op de goudprijs eens de bankpaniek en navenante goudrush begint op verschillende plaatsen in de wereld.
Bitcoin presteert
Sinds mijn eerste aankopen in februari heb ik geleidelijk aan meer bitcoins aangekocht en zo mijn positie verder uitgebreid.
Ondertussen is het verschil tussen mijn gemiddelde aankoopprijs en de huidige waarde van mijn bitcoins 48%. Geen slecht rendement op 6 maanden tijd.
Bekijk hierde huidige koersen van Bitcoin.
De belangrijkste reden waarom ikzelf bitcoins aanhoud, is vooral het behoud van koopkracht en het omzeilen van capital controls. Daarbij is bitcoin ook gewoon een buitengewoon handig betaalmiddel op het internet. Aangezien er nog veel mensen hetzelfde denken over bitcoin, stijgt de vraag en daarmee ook de koers van dit digitale betaalmiddel: een aangenaam bij-effect.
Maar dat bij-effect kan bijzonder spectaculair worden, als bitcoin er in de toekomst in slaagt om daadwerkelijk een eigen plaats te verwerven in de wereldeconomie.
Stap even mee in volgende redenering:
Momenteel hebben alle bitcoins in omloop een gecombineerde waarde van zo'n $75 miljoen - peanuts in een globale markt waar honderden miljarden aan geld in omloop zijn. Hier zie je een visuele voorstelling:
Hoe zou de waarde van bitcoin (alle bitcoins samen nu één pixel op bovenstaande afbeelding) evolueren, als de munt zou groeien naar een marktaandeel van pakweg 1%?
Met een globale geldhoeveelheid van een ruime $50 biljoen, en een plafond van 21 miljoen bitcoins in omloop, zou één bitcoin daarom om en bij de $24.000 waard moeten worden.
Dat betekent dat een investering van €70 vandaag (10 bitcoins) zou uitgroeien tot een vermogen van €200.000.
Kortom, als bitcoin ook maar een deeltje van zijn belofte van 'het geld van de toekomst' waar maakt, dan zal zelfs een heel kleine investering een mooi rendement opleveren.
Ik zie investeren in bitcoin vandaag als investeren in Apple in 1980: de technologie is absoluut revolutionair, jaagt het hele establishment in het harnas, en er is een risico dat het zijn tijd vooruit is.
Maar als de tijd wél rijp blijkt en de technologie houdt stand, dan zal het een schot in de roos worden.
Wie aandelen kocht in Apple in 1980 kijkt vandaag tegen een rendement aan van 16788%.
Voor wie een eerste stap wil zetten in de bitcoin-wereld kan zijn bitcoins meteen in het Nederlands aankopen via de vertaalde website van de bitcoin-exchange Bitstamp. Deze lijkt voor Europeanen de goedkoopste en meest gebruiksvriendelijke exchange te zijn geworden (ik heb hem wel nog niet zelf getest).
Herinner de Livermore-tactiek: je koopt aan in kleine beetjes naarmate de koersen stijgen, en je bent gedisciplineerd genoeg om ook in kleine beetjes te verkopen als de koersen beginnen te dalen.
De recente koersstijgingen van bitcoin hebben de aandacht getrokken, en nogal wat mensen vroegen me om meer uitleg over de basics van bitcoin. Wat is dit nieuwe betaalmiddel, en waarom is het veelbelovend?
Als je met die vragen zit, raad ik je aan om even de januari-editie(p.11), de april-editie(p.4-6), en de juni-editievan MacroTrends ter hand te nemen.
Zie ook:
Totale schuldenlast Nederland opgelopen naar 327% van het BNP
Hypotheekrenteaftrek oorzaak torenhoge schulden Nederlandse volk - Overheid komende jaren veel meer geld kwijt aan rente en EU
Hypotheekrenteaftrek oorzaak torenhoge schulden Nederlandse volk - Overheid komende jaren veel meer geld kwijt aan rente en EU
Posted: Eindtijdnieuws.blogspot.comen méér onthullende artikelen Facebook.com/Eindtijdnieuws
At Moon Bitcoin you can claim free bitcoins. 290 satoshi every 50 minutes.
BalasHapus