Facebook spioneert voor Amerikaanse overheid – Privacywaakhond

























Facebook houdt het gedrag van alle gebruikers wereldwijd in de gaten, op zoek naar ‘crimineel gedrag’, meldt de Nederlandse nieuwszender BNR Nieuwsradio. Met speciale software controleert de sociaalnetwerksite chatgesprekken, vrienden die worden toegevoegd en commentaren die worden achtergelaten. 

Facebook bepaalt zelf wat ‘ongewenst gedrag’ is en welke methodes het gebruikt om dit op te sporen. Die gelden wereldwijd voor alle gebruikers! Maar dit staat haaks op de algemene voorwaarden, waarin staat dat je je moet houden aan de wet van het land waar je woont.

Facebook draagt direct verdacht materiaal over aan de Amerikaanse autoriteiten
Wordt er iets verdachts aangetroffen, draagt Facebook de gegevens over aan de Amerikaanse autoriteiten. Zo werd onlangs nog een Amerikaan gearresteerd, nadat Facebook doorspeelde dat hij over seks chatte met een meisje van 13, en met haar wilde afspreken. De volgende dag wilde hij met haar afspreken, maar Facebook greep in.
"Je moet je echte leeftijd opgeven, en als dan blijkt dat een man van 40 veel minderjarige kinderen als vriend heeft, dan valt dat op. Dat is een algoritme: dan gaan er belletjes rinkelen", zei een Facebook-woordvoerder tegen BNR.
 

Zo wordt de hele discussie gewoon gesmoord…
Volgens D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld wordt, door zo'n schokkend voorbeeld te gebruiken, de hele discussie gesmoord. "Niemand durft dan nog kritische vragen te stellen, zoals: hoeveel misdaad wordt er buiten dit ene geval werkelijk voorkomen? Hoeveel mensen worden er onschuldig aangemerkt?"
Volgens haar is de effectiviteit van zulke methodes nooit aangetoond, terwijl de burgerrechten worden ondermijnd!
“Overheden vinden het eigenlijk allemaal wel prima”, zegt In 't Veld. "Die besteden heel veel eigenlijke politie- en justitietaken steeds verder uit. Sterker nog, bedrijven worden daar vaak wettelijk toe verplicht." Als voorbeeld noemt zij het auteursrecht. Internetbedrijven moeten bijhouden wie er illegaal downloadt en vervolgens deze mensen straffen. 

Buitengewoon onwenselijk
Sophie in 't Veld noemt het daarom 'buitengewoon onwenselijk dat bedrijven 'politietje' gaan spelen. Daar hebben ze de bevoegdheid niet toe!'


Privacywaakhond kritisch op politiegedrag Facebook
























De Ierse privacywaakhond Data Protection Commissioner heeft Facebook dringende vragen gesteld over haar wereldwijde 'politieagent-gedrag'. 

·     "Maar een vraag stellen, betekent nog niet dat je het antwoord hebt", zegt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm tegen BNR's Mark Beekhuis.

·     Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66): "We zouden het toch ook niet normaal vinden als de politie in alle huizen voortdurend huiszoekingen ging doen?"

·     "Facebook weet veel meer van mensen dan dat de overheid weet", zegt Hidde Tuinstra van Social Incorperated tegen BNR's Mark Beekhuis 

Ierse waakhond voor Facebook
De Ierse privacywaakhond Data Protection Commissioner is erg alert, omdat de Europese hoofdvestiging van Facebook in Ierland zit: "De Ieren hebben indringende vragen gesteld over een aantal vanzelfsprekendheden, zegt voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens op BNR.

Heeft Facebook haar gebruikers voldoende geïnformeerd?
En vervolgens, waar het uiteindelijk om draait, is dat Facebook een profiel aanmaakt van iemand, die dat mogelijkerwijs niet weet. Dan is de Europese wetgeving op het terrein van privacy echt aan de orde, en die vragen worden nu aan Facebook gesteld.
Die vragen zijn halverwege juli gesteld: "Maar een vraag stellen, betekent nog niet dat je het antwoord hebt", zegt Kohnstamm en tot die tijd blijft hij voorzichtig met een oordeel over het optreden van Facebook.

Over enkele weken meer over de kwestie
Binnenkort komt het onderwerp ook aan bod in de zogeheten Artikel 29-werkgroep, waarvoor alle Europese privacy toezichthouders bij elkaar komen. De club hoopt over enkele weken meer te kunnen zeggen over de kwestie.
 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Privacy schending of niet, volgens online-reputatie-manager Hidde Tuinstra van Social Incorperated kan Facebook niet veel anders, dan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, wanneer ze ernstige misstanden constateren: "Facebook zal er als een soort maatschappelijk zorg er zelf iets aan moeten doen. Ze kiezen ervoor om iets meer richting overheid te schuiven, dan naar het publiek toe."
 

Zie ook: 



Bron: Ad.nlen Bnr.nl 

Posted: Eindtijdnieuws.blogspot.comen méér onthullende artikelen Facebook.com/Eindtijdnieuws

Tidak ada komentar:

Posting Komentar