Griekse bankrun begonnen – Eindspel Griekenland







De Griekse crisis is weer het gesprek van de dag. Wat zeer opvallend is, zijn de berichten in de mainstream media over een bankrun in Griekenland. Vandaag staat er opeens groot op BNR: 'Grieken halen massaal geld van bank'.


Nadat bekend werd dat er geen zakenkabinet kan worden gevormd, zijn nieuwe verkiezingen in Griekenland de laatste mogelijkheid. Naar verwachting zullen de nieuwe verkiezingen half juni al plaatsvinden. Tot die tijd blijft het onduidelijk wat het lot van Griekenland zal zijn. De Europese beurzen kleurden snel rood na de aankondiging, en de euro viel als een baksteen ten opzichte verschillende andere valuta. De EUR/USD daalde naar $1,275.

Tevens heeft Der Spiegel openlijk gepleit voor een vertrek van Griekenland uit de eurozone: ‘Time to Admit Defeat: Greece Can No Longer Delay Euro Zone Exit’.
De economie in Griekenland is in het eerste kwartaal van 2012 met 6,2% gekrompen. De Nederlandse economie kromp in het 1e kwartaal van 2012 'slechts' 1,1%, terwijl de Duitse economie met 0,5% groeide.

Dat het nu echt menens is, blijkt uit de hoeveelheid economen, politici en banken die er van uitgaan dat het nu toch echt over en uit is voor Griekenland. Dit werd zojuist op Bloomberg gepubliceerd: 'Anxious Greeks have withdrawn as much as 700 million euros ($893 million) from the nation’s banks since the inconclusive May 6 election, President Karolos Papoulias told party leaders yesterday, according to a transcript of the meeting posted on the presidency’s website today.' 
 

Is de bankrun nu echtbegonnen? Is dit het begin van het einde? vraagt Zerohedge zich terecht af.


Begint de paniek nu echt toe te slaan? Er beginnen steeds meer geruchten uit Griekenland te komen dat er een bankrun begint te ontstaan. Verontruste Grieken halen hun geld van de bank en/of zetten hun geld om in Duits schuldpapier. 

Ook bij de Financial Times wordt de dreiging van een bankrun besproken. De kans op besmetting binnen de eurozone naar bijvoorbeeld Spanje en Italië is groot. De rentes van de 10-jarige Spaanse en Italiaanse staatsobligaties noteren beide weer boven de 6%. Een kritisch niveau… 

Crash Coming? The Run on Greece's Banks has Begun : 700 Million Euros Withdrawn

Published on May 15, 2012 by Marygreeley1954



Tidak ada komentar:

Posting Komentar