Russische legertop dreigt met preventieve aanval op NAVO raketschild













Met Russische Iskanderraketten, die met kernkoppen kunnen worden uitgerust, zou het NAVO raketschild preventief vernietigd kunnen worden. Met retoriek die sterk aan de Koude Oorlog doet denken, heeft de generale staf van de Russische strijdkrachten gedreigd met in het uiterste geval een preventieve aanval op het in ontwikkeling zijnde NAVO raketschild in Oost Europa. 

Mocht de veiligheidssituatie in de ogen van Moskou escaleren, dan zullen er 'nieuwe aanvalswapens in het zuiden en noordwesten van Rusland worden gestationeerd, om delen van het raketafweersysteem te bestrijden.' Deze Russische (her)bewapening omvat tevens de stationering van Iskanderraketten in de enclave Kaliningrad aan de Oostzee. 'Met deze mogelijke variant kan de raketschild-infrastructuur in Europa worden vernietigd,' verklaarde Nikolai Makarow, de stafchef van de Russische strijdkrachten, op de internationale raketschildconferentie in Moskou.
'Gezien het destabiliserende karakter van het raketafweersysteem... wordt een onbestrafte (Westerse) aanval mogelijk gemaakt. Daarom bereiden we ons in het geval van een escalatie voor op het inzetten van bestaande wapens,' voegde generaal Makarow er aan toe. 

Raketschild bijna klaar
In maart zei president Medvedev dat het Russische leger in 2017 of 2018 'volledig voorbereid en bewapend' moet zijn om de dreiging van het NAVO raketschild tegen te gaan. Volgens het Westen is het schild bedoeld tegen raketten uit Iran, maar Rusland is bang dat het schild een preventieve aanval op de Russische kernraketten mogelijk maakt.
In maart vroeg president Obama, op bezoek in Zuid Korea, aan Medvedev om geduld tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Obama, die niet doorhad dat de microfoons al aanstonden, beloofde dat de meningsverschillen rond het raketschild na zijn herverkiezing 'kunnen worden opgelost'. 
 

Afgelopen maandag verklaarde de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, dat het raketschild juist bijna klaar is en goed lijkt te functioneren. Uit Amerikaanse rapporten zou echter blijken dat het raketschild te kampen heeft met technische mankementen en fors hogere kosten.  

Amerika wil succesvolle Israëlische raketafweertechnologie
Amerikaanse parlementariërs hebben mogelijk om onder andere deze reden geëist, dat Israël, in ruil voor de honderden miljoenen dollars financiële steun, de technologie van het succesvolle Israëlische Iron Dome antiraketsysteem -dat in maart 80% van de 300 Palestijnse raketten wist te onderscheppen- aan de VS vrijgeeft. Het Iron Dome systeem is echter bedoeld voor korte-afstandsraketten, terwijl het NAVO raketschild wordt ontwikkeld tegen (middel)lange-afstandsraketten. 

Russia Says May Strike Preemptively Against NATO Missile Defense

Gepubliceerd op 3 mei 2012 door IBTimesTV



Raketschild VS rond Eurazië 

Zie ook: 






Tidak ada komentar:

Posting Komentar